Internet Lifestyle Blog

Apply To Join My Private Mastermind

Want to start a business online and live the laptop lifestyle?
I accept only a few students per month. I will work with you 121 to get results.

Want to feel like NEO from the Matrix? There’s a trick to compressing time and bending reality. It’s called the “700 Principle”. Listen to this and you’ll understand what I’m saying.

compress time

This “700 principle” can have a tremendous impact in your life and business too.

MindNotes – Key Highlights

The 700 Principle

Background Music:

Music By: Unison
Song: Reality
Licensed under a Creative Commons License.

win book

Share this post and help spread the love!
Share on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter

Bruce Lee is one of the legendary martial artists who said, “I fear not the man who’s practiced 10000 kicks. I fear the man who’s practiced one kick 10000 times.”

business & martial arts

This principle of “focus” can have a tremendous impact in your life and business too.

MindNotes – Key Highlights

business & martial arts

Apply To Join My Private Mastermind

(I accept only a few students per month. I work with them 121 to get results online)

Background Music:

Music By: Aerocity
Song: Cold Wealth Kids
Licensed under a Creative Commons License.

win book

Share this post and help spread the love!
Share on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter

Apply To Join My Private Mastermind

Entrepreneurship is not for everybody! Period.

If you’ve been contemplating on making that JUMP from employee to entrepreneurship, then listen to this mindnote!

I share 14 core principles which you need to ponder on before making your decision.

This is based on my personal experience and studying some of the world top entrepreneurs.

Listen to this audio, and share your comments below.

Background Music:

Music By: Noxive
Song: Resilience
Licensed under a Creative Commons License.

win book

Share this post and help spread the love!
Share on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter

Our daily rituals make us or break us. Sometimes it’s good to stop and reflect upon ourselves to see if we are really going on the right track or not.

While I was doing a study on this subject of ‘bad habits’ which rob us of our success, I stumbled across some really cool articles and have crystallized this post with some of those learnings.

1. Using Your Mobile Phone In Bed

Research shows that using your mobile phone in bed could have some serious repercussions on your sleep patterns.

When you look at digital screens, the white and blue light emitted are actually stopping your brain from releasing this hormone called ‘melatonin’.

By not releasing this hormone, it becomes all the more difficult for you to get to sleep. In most cases, you keep tossing around in bed wondering why you’re not able to sleep.

The outcome of such patterns in your daily habits could lead to states of ‘insomnia’ or deprived sleep, which can definitely affect all other areas of your life.

The Solution: Get your phone in do not disturb mode and preferably keep it away from your bedroom. Read a book, relax your mind and then get to sleep.

Try this our for a few days and you’ll notice a considerable difference in your sleep patterns.

2. Being Pessimistic – Complaining

complaining

There was an article I read on Psychpedia on how “complaining can literally kill you”.

Complaining is not going to get you anywhere. And in most part, it’s also going to bring down the energy levels of the people around you.

This has a direct impact on your mental health and can slowly get yours into states of depression.

The Solution: Start maintaining a gratitude journal, where you write all that you’re grateful for. When you have more to be thankful for, then there no room for the negativities to float up.

The mind is always flickering. The next time you get into a state of ‘complaining’ think about whether it’s really going to change things or not. If NOT, then it’s no point proceeding further.

Exercising tolerance, patience and shifting your mind to more positive states can drastically improve the quality of your life.

3. Living A Messy Life – Unorganized

messy life

Do you work on a cluttered desk? When the answer to this one question will tell you whether you’re an organized or a disorganized person by nature.

Did you know that by not having your life organized, you are actually stunting your productivity by a large extent and limiting your true working potential?

Being messy also is a time gobbler, where you have to constantly keep looking for stuff which you can never find.

The same extends to even your digital space. How organized is your desktop and folders in your system?

The Solution: To start organizing your life, start by doing one thing at a time. Make a list of areas which you need to de-clutter and dedicate an hour a day just for cleaning junk – both physical and digital junk.

When I shifted my home recently, I literally gave away more than 70% of my stuff. I realized that many of those things were just occupying space and not necessarily useful.

Ever since I started to live a more minimalistic and productive lifestyle, I could see a gigantic leap in my personal productivity and focus at work.

4. Eating – Even When Not Hungry

bingingSnacking on chips, binging on ice creams or constantly keeping your mouth and tongue occupied is one of the worst habits to have.

It not only affects your health but also has a long-term impact on self-confidence.

When you’re not in sync with your body hunger, then you’re actually overeating. This obviously leads to an increase in weight and all other related issues such as diabetes, heart disease and more.

The Solution: Have fixed routines on when you plan to have your breakfast, lunch, and dinner and make sure you’re always eating for the right reason.

By now you would already have an internal thermostat and a conscious mechanism telling you whether you’re overeating or eating right. Always follow what your conscience says when it comes to eating.

When you eat, focus on eating. Relish every morsel. Do not eat in a distracted state of mind – looking at your mobile phone, or driving in a car or staring at your computer screen.

When you focus on eating right, it starts to work on all areas of your life, since health is true wealth.

5. Multi-tasking

multi taking

If you chase two rabbits, you aren’t going to catch any. That’s how the mind is wired. Our brains aren’t designed to complete two tasks at the same time.

As much as you may feel proud that you’re a multi-tasker, studies show that it actually reduces your IQ levels.

The solution: Start working in focused blocks of time. Ideally 2hour slots. Did you know that when you get distracted from a focused activity, it usually takes around 20mins for you to get back into the same flow in which you were in when you started?

Start with your first task on hand and complete it fully before you move on to the next.

6. Not Having A Savings Goal/Strategy

no savingsMaking money is one thing, but having the ability to keep money is something else totally. One the habits which a lot of people neglect is “keeping away some money” which could either fall under the savings fund or an emergency fund.

Knowing that you have some money stashed away which you can fall back on is one of the most powerful personal confidence builders one can have, as compared to living from paycheck to paycheck.

The solution: Set aside a small percentage of all that you earn into an account where you never touch. In fact look up on google for T Harv Ekers ‘6 Jar Principle’ and you’ll have a good idea on how to allocate your earning in the right way.

7. Smoking

smokingWell… this comes right on the top of the list of bad habits. If you’re someone who’s addicted to cigarettes, then you’ve got to start thinking about ways you can quit.

Life is all about making powerful decisions. If you truly value your life, and the people who are close to you, then make that decision TODAY and put an end to smoking.

It’s going to be hard, and I used to smoke a pack a day myself. It was in one moments’ decision that I said to myself “I’m done!” and I have never gone back. It’s now been 11 years, and I’m still clean.

The solution: Make a decision to quit and stick to it. It will show your will power. Change your circle of friends or move to a different city. This change in environment can also help you quit smoking easily.

8. Always Giving Excuses

giving excusesThis is one habit which I hate. This is one of the biggest reasons why people end up settling for less and not move forward in their life.

I can quickly sense whether a person is having an ‘exusitis syndrome’ or not but just hearing how they speak.

The reason why we give excuses for things is due to fear or not having a strong reason WHY you have to do that particular activity.

The solution: Set realistic and simple goals to start work. Don’t be too hard on yourself but let life unfold itself one step at a time. If you ever fail, embrace it, look at the lessons in that situation and move on.

9. Getting Yourself Into Debt

getting into debt

Borrowing money without knowing how to repay it can be like a disease. Money concerns actually cause high blood pressure, ulcers, and digestive problems – leading to depression too.

It’s ok to sometimes have a reality check on what you’re really spending on. Just look up on Google for ‘Rich Dad’s Personal Financial Statement Excel” and you can download a really good format on how to have a check on your financial situation.

The solution: If you’re not able to afford something, it’s fine. Work towards a way you can create that cash flow, but never borrow without having the plan to repay.

Read the book ‘Rich Dad Poor Dad’ by Robert Kiyosaki to improve your Financial literacy levels.

10. Gossiping

gossipWe are all social animals and sometimes the whole aspect of what’s going on in another person’s life intrigues us, where we want to know more and dig deeper.

As long as it’s positive fun it’s cool, but there’s a thin line.

There’s a beautiful quote by Eleanor Roosevelt
which says, “Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people.”

The solution: You have the power to you to make a conscious decision on whether you want to dwell further on a gossip situation or not.

Stay away from television and other soap operas, as those types of entertainment really give rise to gossip in our own lives.

Final Thoughts – Hijack Your Brain

hi jack

By writing and penning down the above 10 nasty habits, I know that I would be making some small progress myself from staying away from them.

If this post inspired you and if you found value in this, I suggest you please share this and inspire another person who may be waiting to read this.

Here’s a video of one of my mentors (who’s done over $200 million in online sales). I’m always amazed by how he’s able to live a life that’s super productive & and purposeful. Watch this video.

documentary

Over to you… Any other bad habits that I left out?

Share this post and help spread the love!
Share on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter

Readers are leaders, period.

While I was doing research on what exactly are the reading habits of some of the most influential people in the world today, I stumbled upon this really awesome infographic by Fresh Essays.

Here are the highlights:

  • 88% of wealthy people read for at least 30 minutes every day.
  • The average CEO reads 60+ books in a year and makes 319x income average of the company.
  • 63% of wealthy people tune into audio books during their drive time
  • 79% of the super successful read education and career related material.
  • 55% of them read for personal development.
  • 94% of the super wealthy read about current events.
  • 51% of them read about history.
  • 58% of the successful read biographies.
  • Only 11% of the wealthy read books for entertainment purpose.

reading habits

1. Reading Makes us Better Thinkers

Reading is one of the most efficient ways to acquire information, and leaders need a lot of general information to keep perspective and seize opportunities. But reading does more than give us a toolbox of ideas. It actually upgrades our analytical tools, especially our judgment and problem-solving abilities.

2. Reading Improves Our People Skills

Sometimes we think of readers as antisocial introverts with the their nose in a book and ignoring the people around them. But reading can can actually improve a leader’s people skills.

3. Reading Helps us Master Communication

When we read, especially widely and deeply, we pick up language proficiency that transfers across the board, including speaking and writing.

4. Reading Helps us Relax

An ongoing challenge every leader faces is managing stress. The great news is that while we’re reading and picking up the benefits of Ways 1, 2, and 3, we can simultaneously lower our stress levels.

5. Reading Keeps us Young

In fact, I cannot think of any other single activity that can produce this list of positive effects. And given the decades-long decline in reading, being a serious reader is an increasingly unique way to develop the insights and qualities essential for leadership.

Final Thoughts About Reading

If you want to have more than you got, you’ve got to become more than you are.

According to an article in The Telegraph and research conducted by the University of Sussex, reading reduces stress levels by 68%, which is more than listening to music or taking a walk.

Leaders need to read to set an example. Their followers and those they work with are watching them and if the leader isn’t reading consistently then why should anyone else? Lead by example and set aside time to read.

So pick up and dust off that book on your shelf! Stop using that book as a coaster on your nightstand! Get reading! Take some time out of every single day to read. It doesn’t have too much but it needs to happen.

Here’s a video of one of my mentors (who’s done over $200 million in online sales). I’m always amazed by how he’s able to live a life that’s super productive & purposeful. Watch this video.

documentary

Share this post and help spread the love!
Share on Google+Pin on PinterestTweet about this on Twitter